fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

      De ambachtsman achter het kunstwerk

      De ambachtsman achter het kunstwerk

      Het Heiligenbeeldenmuseum wijdt haar thematentoonstelling dit jaar aan de, in 1883 in Rotterdam geboren, beeldhouwer en tekenaar August Klawer.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Shirley Holmink en het Mysterie van de Hellehond

      Shirley Holmink en het Mysterie van de Hellehond

      Kinderen van 6 t/m 12 jaar kunnen van 28 okt t/m 1 nov 2024 hun eigen muziektheatervoorstelling maken bij de Reisopera. Tijdens deze muziektheaterweek staat het verhaal van Shirley Holmink en het Mysterie van de Hellehond centraal (we noemen haar ook wel de Twentse Sherlock Holmes).

      De 40ste van Mozart

      De 40ste van Mozart

      Een meesterwerk van Mozart, een onterecht vergeten soloconcert van Bruch en fonkelnieuwe noten van Bram Kortekaas. Geliefd, zeldzaam en nieuw zijn de ingrediënten van dit concert. Nieuwe noten vormen de opening onder leiding van chef-dirigent Alexei Ogrintchouk. In opdracht van Phion schreef Bram Kortekaas een nieuw orkestwerk dat hier zijn wereldpremière beleeft.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Expositie Zicht op Almelo

      Expositie Zicht op Almelo

      In de tentoonstelling Zicht op Almelo toont het Stedelijk Museum Almelo historische werken van kunstenaars uit de eigen collectie en schilderijen, tekeningen en foto’s van hedendaagse Almelose kunstenaars. Een ieder geven ze een eigen visie op Almelo. Het geheel geeft een interessant en boeiend zicht op Almelo door de tijd heen.  

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Durf jij het aan? Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Zijn werk is meer dan alleen maar iets om naar te kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn grote, meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen. In zijn werk smelten wetenschap, technologie en kunst samen tot onvergetelijke sensaties.

      Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm – Een Ode aan de Eenvoud

      Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm – Een Ode aan de Eenvoud

      Al meer dan 45 jaar brengt de Enschedese galerie Beeld & Aambeeld tentoonstellingen met eigentijdse kunst voor aan de wand (het Beeld) in combinatie met sieraadkunst voor op het lichaam (het Aambeeld). Tentoonstellingen met twee kunstenaars waarvan het werk bij voorkeur goed bij elkaar past. Hoewel Hans Emmelkamp en Eva Dora Lamm tot voor kort elkaar en elkaars werk niet kenden is dit laatste goed gelukt.

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      Activist, organisator en innovatieve kunstenaar, al deze drie termen zijn van toepassing op Kees de Groot (1956). Van 17 augustus t/m 3 november 2024 besteedt Rijksmuseum Twenthe aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar met een overzichtstentoonstelling waarin zijn artistieke ontwikkeling van 1978-2003 wordt getoond.

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Dat je in de schilderkunst met heel kleine tekeningen en schilderijtjes  de aandacht op je kunt vestigen bewijst de schilder Henk Lamm (1908-1957) in de eerste helft van de vorige eeuw.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Emiel Muijderman. De tentoonstelling is te zien van 20 november t/m 28 december 2024. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 17 november 2024 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      Boekenmarkten in De Antonius – Rekken

      Boekenmarkten in De Antonius – Rekken

      Op woensdagmiddag 30 oktober van 13.30 – 17.00 uur en op zaterdagmorgen 2 november van 09.00 – 12.30 uur worden in Ontmoetingscentrum De Antonius, aan de Lindevoort te Rekken, weer twee grote Boekenmarkten gehouden.

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Bij het Drawing Centre Diepenheim is tijd en ruimte om echt te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tekenen is daarbij het middel dat dient om de wereld samen te ontdekken en beter te leren begrijpen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland pakken hier de ruimte om te experimenteren.

      Ontdek de Achterhoek!

      Ontdek de Achterhoek!

      Bezoek eeuwenoude kastelen, toonaangevende musea en idyllische wijngaarden te midden van het alom geprezen coulisselandschap. De Achterhoek heeft het allemaal!

De eerste editie in 2014 was bedoeld als eenmalige buitententoonstelling rond de 40ste  verjaardag. Maar nu is de Fotobiënnale Haaksbergen alweer toe aan het eerste lustrum.

Ruim 160 foto’s telt deze vijfde editie. Gegroepeerd rond de Bergingsvijver bij het kunstwerk Glazen Bos, via het tot ‘Sportlaan Haaksbergen’ omgedoopte Dievelaarslaantje naar het park bij Het Hagen. Een korte route om lang in te dwalen.

Vóór de opening, eind mei, oogstte de lustrumbiënnale al lof. Velen maken dagelijks een rondje door het prachtige Scholtenhagenpark en zagen de biënnale met de dag groeien.

Haaksbergenaren, toeristen, campinggasten en dagjesmensen uit alle windstreken kunnen nog tot en met zondag 3 november genieten van fraaie foto’s op speciale plekken en op bijzondere wijze gepresenteerd.
Zo is de formule vanaf het begin in 2014. De Fotobiënnale is intussen uitgegroeid tot een toegankelijk en laagdrempelig publieksevenement.

In 2014 en 2016 was de eerste biënnale in het buitengebied van de Ster in Twente. Daarna twee keer in het Haaksbergse centrum met tussendoor in 2020 de afgelasting vanwege corona. Nu, in het jaar waarin de Fotogroep Haaksbergen 50 jaar bestaat, is de biënnale terug waar het ooit begon: het Park Groot Scholtenhagen.

Daar is extra uitgepakt. Behalve van de eigen leden zijn nu ook foto’s te zien van 50 niet-leden: 35 zijn geselecteerd uit de 150 inzendingen van deelnemers aan de jubileum-fotowedstrijd. De overige vijftien zijn gekozen uit de deelnemers aan fotoprojecten die de Fotogroep hield op vier basisscholen en het Assink Lyceum.

Traditiegetrouw zijn de foto’s geprint op materialen als deuren, deksels, doeken en panelen. De bezoekers zien ze zweven, draaien, drijven en dansen door het park. Aan weerszijden van de brug over de Bergingsvijver drijven Fotovlotten en op een heuveltje pronkt het ronde Silorama met dit keer zowel aan de binnen- als buitenkant een zeventien meter lange en 1.35 meter hoge panoramafoto van de kerkdorpen Buurse en St. Isidorushoeve.
Genoeg te zien in de groene oase van het Scholtenhagen. Dus: wees welkom en laat je verrassen!

Wat:              5de Fotobiënnale Haaksbergen.
Wanneer:   Tot en met 3 november 2024.
Waar:           Park Groot Scholtenhagen, Scholtenhagenweg, Haaksbergen.

fotogroephaaksbergen.nl