fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • 700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      Vanaf 15 december viert De Museumfabriek het 700-jarig bestaan van Enschede met de tentoonstelling ‘700 Jaar Enschede’. Ter voorbereiding op het officiële jubileum in 2025 word je in deze tentoonstelling meegenomen door de rijke geschiedenis van de stad.

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Volle agenda, dat geeft rust

      Volle agenda, dat geeft rust

      Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Op zaterdag 25 januari gaat in het Wilminktheater een nieuwe operaproductie Ariadne auf Naxos in première. In een van de hoofdrollen schittert de Nederlandse stersopraan Annemarie Kremer.  Ze heeft een grote carrière in het buitenland en is misschien wel de enige échte primadonna van ons land.

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Voor iedereen vanaf 4 jaar in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in onze eigen theatertruck.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • TWEE KEER PIER SOLO

      TWEE KEER PIER SOLO

      Pier van Dijk (1944, Amsterdam) is een veelzijdig kunstenaar, grafisch vormgever en ‘projectontwikkelaar’, wiens werken bestaan uit gedichten, twee- en driedimensionale werken in uiteenlopende materialen en technieken, audiovisuele werken, installaties, performances en projecten.

      Nu te zien: Ik, de ander & de aarde

      Nu te zien: Ik, de ander & de aarde

      In Rijksmuseum Twenthe is de nieuwe vaste collectiepresentatie Ik, de ander en de aarde nu te zien, waarin verschillende maatschappelijke vraagstukken centraal staan.  In de tentoonstelling wordt je meegenomen op een bijzondere reis langs kunstwerken die laten zien hoe wij mensen worden gevormd door de wereld om ons heen.

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Op zondag 1 september opende in Kunsthal Almelo de jubileumtentoonstelling ‘Zachte Krachten’ ten ere van het twintigjarig bestaan van de Almelose kunsthal. Naast een groot aantal enthousiaste bezoekers organiseerde Kunsthal Almelo een poëziemiddag, een lezing over vrouwen in de kunst en voor jongeren van alle leeftijden leuke en creatieve activiteiten zoals een fotowedstrijd waarvan de prijswinnaars een mooi geldbedrag wonnen.

      Galerie ÀlaFran

      Galerie ÀlaFran

      In de galerie hangen werken van professionele kunstenaars, die borg staan voor prachtige beelden en schilderijen. In vijf verschillende stijlkamers komen de diverse kunstuitingen goed aan bod. Van klassiek tot modern, figuratief, abstract, en van stadsgezichten tot stillevens.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Museum Buurtspoorweg vertelt de verhalen die horen bij de geschieden van het lokaalspoor. De spoorlijn, die oorspronkelijk 131 kilometer lang was en van Winterswijk, via Haaksbergen en Boekelo naar Hengelo en Enschede liep, heeft een cruciale rol gespeeld in de industriële en economische ontwikkeling van Twente.

      Synagoge Borne 2024-2025

      Synagoge Borne 2024-2025

      een kleinschalig podium waar u grootschalig kunt genieten van exposities, lezingen en muziekvoorstellingen.

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Kaliber Kunstenschool is trots op betrokken vrijwilligers zoals Henk, wil jij net als Henk een steentje bijdragen in Almelo, Enschede of Oldenzaal? Of ben je benieuwd wat vrijwilligerswerk bij Kaliber jou kan brengen? Bekijk de verschillende vrijwilligersvacatures op de website

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Als Stedelijk Museum Almelo nodigen we jou, Almeloër, uit om jouw zicht op Almelo te creëren op een houten plaatje. Dat mag met tekenen/ schilderen/ plakken/fotograferen/ borduren/ knutselen…. als het maar jouw zicht op Almelo verbeeldt.

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

  • Archief

Een unieke expositie over tartans, kilts en koninklijke tradities in Museum Bussemakerhuis

Vanaf 1 december brengt Museum Bussemakerhuis in Borne een stukje Schotland naar Twente met de bijzondere expositie “Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts.” Dit textiel museum, gevestigd in het enige overgebleven linnenhandelshuis van Nederland, vormt het perfecte decor. De kleurrijke, geruite tartans en kilts, in talloze variëteiten, zijn niet alleen iconische modeartikelen, maar dragen eeuwenoude verhalen in zich die verbonden zijn met de Schotse clans en hun eeuwenlange strijd voor vrijheid en identiteit. De expositie gaat in op de weeftechniek, en toont diverse kilts die bij verschillende gelegenheden worden gedragen. Al kijkende ontdekken bezoekers de rijke geschiedenis, cultuur en tradities van het magische Schotland.

Een historisch decor met diepe verbondenheid
Een tartan is een geruite, wollen stof, waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. Een kilt is een stuk tartan dat op ingenieuze wijze geplooid wordt en rond het middel wordt gedragen. Een ‘echte’ kilt wordt gedragen met een sporran (een klein tasje dat over de kilt wordt gedragen) en een kiltspeld om de voorkant van de kilt te verzwaren. Ze werden oorspronkelijk gedragen als praktische en multi-functionele kledingstukken in het ruige Schotse landschap.

De ingewikkelde ontwerpen en levendige kleuren maken tartans tot prachtige stoffen die met trots worden gedragen. Elke clan heeft zijn eigen unieke tartan, die generaties lang wordt doorgegeven. De verschillende ruitvormige patronen en kleuren van tartans hebben ook een esthetische aantrekkingskracht. De Burberry-ruit, beroemd gemaakt door de bekende ontwerpster Vivian Westwood, vindt zijn oorsprong in de Schotse tartanpatronen. Een mooi voorbeeld van de blijvende invloed van Schotse tradities op de hedendaagse cultuur en mode.

De geschiedenis van de tartans is verweven met de turbulente geschiedenis van Schotland zelf
In de 18e eeuw, tijdens de Jacobitische opstanden, werden tartans en kilts symbolen van verzet tegen de Britse overheersing. Na de verpletterende nederlaag van de Schotse troepen bij de Slag bij Culloden werd het dragen van tartans en kilts zelfs verboden. De Britse kroon probeerde het Schotse nationalisme te smoren, maar in plaats daarvan versterkte het de vastberadenheid van het schotse volk. Toen het verbod eindelijk werd opgeheven, waren tartans en kilts inmiddels uitgegroeid tot krachtige symbolen van vrijheid en identiteit.

De bijdrage van kiltmaker Annette Plantinga
Sinds 2019 mag Annette Plantinga uit Friesland zich officieel SVQ, (Scottish Vocation Qualification) gecertificeerd kiltmaker van Nederland noemen. Sterker nog, ze is buiten het Verenigd Koninkrijk de enige die deze titel dragen mag. Annette stelt originele, door haar vervaardigde kilts   beschikbaar, waaronder ook bruidskleding wat deze expositie een extra persoonlijk tintje geeft. De tartans beschikbaar gesteld door the House of Edgar uit Schotland, bruiklenen van de House of Carrynette uit Leeuwarden, bijdragen van de Hengelose Concord Pipe Band en het Ministerie van Doedelzaken maken deze expositie tot een stoere Schotse beleving.

Een raadsel en de kilt
Tegenwoordig worden tartans en kilts nog steeds met trots gedragen tijdens ceremoniële gebeurtenissen, zoals bruiloften, en de Highland Games. Oorspronkelijk werd onder de kilt geen ondergoed gedragen. Dit roept de intrigerende vraag op of de Schotse man, die geheel volgens de tradities nog de juiste accessoires draagt, ook traditiegetrouw geen ondergoed draagt tijdens formele gelegenheden. Wie weet vind je het antwoord tijdens de tentoonstelling.

Ontdek het verhaal achter de Schotse ruit in Museum Bussemakerhuis
Met deze expositie nodigt het Museum Bussemakerhuis iedereen uit om een stukje Schotse geschiedenis te ervaren en de magie van tartans en kilts zelf te ontdekken. De tentoonstelling is vanaf 1 december.

Tentoonstelling Magisch Schotland: Clans, Tartans & Kilts
1 december 2024 – 15 juli 2025

Museum Bussemakerhuis
Ennekerdijk 11
 7622 ED  Borne
www.museumbussemakerhuis.nl

dinsdag t/m vrijdag 11:30 – 16:30 uur
zaterdag en zondag 13:00 – 16:30 uur