Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.
Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.
Het huidige onderkomen in het fraaie en eveneens historische Rectorshuis aan de Prinsenstraat biedt helaas te weinig ruimte voor de ambities van het museum. Sigrid Ivo, directeur van het Stedelijk Museum Almelo: “In het Hofkeshuis hebben we straks vier keer zo veel ruimte als nu. Daardoor kunnen we er grotere, bovenregionale exposities organiseren, waardoor we meer bezoekers kunnen trekken. Niet alleen uit Almelo, maar ook van ver daarbuiten. Dat hebben we gezien met de expositie over Barbie. Ondanks corona trok die heel veel bezoekers.”
Herinrichting op nieuwe locatie
Inmiddels heeft het Stedelijk Museum Almelo contact gelegd met Opera Amsterdam en Studio Louter. Samen met hen en in samenspraak met diverse partijen in Almelo, waaronder Almelo Promotie, ligt er nu een eerste concept voor een herinrichtingsplan van het Hofkeshuis.
Opera Amsterdam en Studio Louter zijn gespecialiseerd in herinrichting en conceptontwikkeling van musea en hebben een nationale en internationale reputatie in museale projecten. Zij deden bijvoorbeeld de herinrichting van Museum Boerhaave te Leiden dat in 2019-2020 werd uitgeroepen tot Museum of the Year. Het aardige is dat mede-eigenaar van Opera Amsterdam, Jeroen Luttikhuis, tot zijn achttiende in Almelo heeft gewoond. Zo blijft ook met de nieuwe inrichting de nauwe relatie met Almelo.
Publiekstrekker
De centrale ligging van het Stedelijk Museum Almelo zal straks een extra toevoeging zijn voor de Grotestraat Noord. Maar de grote publiekstrekker wordt de muurschildering in de stijlkamer op de eerste verdieping, een grisaille. Deze grisaille stelt de intocht van de Romeinse veldheer Quintus Fabius Maximus in Rome voor en is uniek voor Nederland. Samen met het Hofkeshuis wordt de grisaille de komende maande gerestaureerd. Daarvoor heeft de gemeente Almelo gelden ter beschikking gesteld.
De directeur ziet met het nieuwe onderkomen ook meer mogelijkheden voor samenwerking met andere musea. “Daarmee kunnen we niet alleen bezoekers uit Almelo trekken, maar uit heel Twente en de rest van Nederland.”
Daarnaast heeft het Stedelijk Museum Almelo straks meer ruimte zodat het zich met een nieuwe en grotere presentatie meer kan richten op de belevingswereld van jongeren. Een uitgebreid educatie- en activiteitenprogramma gericht op hightech en innovatie zal dan ook een belangrijk onderdeel van het ‘nieuwe’ museum vormen. “Dit doen we in samenwerking met onder andere de bibliotheek, Kepa, Tetem en hightech bedrijven in Almelo. Ons streven is dat iedere scholier uit Almelo minstens een keer naar het museum komt.” Verder zijn er plannen voor een museumwinkel, in samenwerking met lokale ondernemers.
Verbinding maken
Het museum wil op allerlei gebieden en met allerlei doelgroepen de verbinding maken. Het wil een plek in de stad zijn waar het bruist van de activiteiten. Het moet voor drie generaties interessant en aansprekend zijn.
Dat niet alleen. De stijlkamer met de grisaille is bij uitstek geschikt voor representatieve ontvangsten. De gemeente en zakelijke partijen kunnen er gebruik van maken voor de ontvangst van relaties of het uitreiken van lintjes. Het Hofkeshuis kan ook een locatie worden voor bijzondere ontvangsten en vergaderingen in een exclusieve ambiance. Zelfs trouwen in de achttiende-eeuwse stijlkamer behoort tot de mogelijkheden. Ter verzorging van de bijbehorende catering wil het museum samenwerken met lokale horecaondernemers.
Al met al ziet Ivo een toekomst voor zich met veel reuring mede dankzij de toekomstige ‘buurman’, bierbrouwerij en proeflokaal Zwarte Parochie.
Stedelijk Museum Almelo
Prinsenstraat 13
7607 JC Almelo
dinsdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur
zondag van 11 tot 17 uur