Kunst en cultuur zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd. Dat bewijst Twents Zilver, een project dat 55-plussers de kans biedt om creatief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Met een breed aanbod van cursussen en kunstcafés maken deelnemers kennis met tekenen, schilderen, dichten, muziek en zelfs smartphonefotografie. We spreken met Babeth Geerdink, projectleider van Twents Zilver.
Kunst als verbinding
Twents Zilver is actief in Enschede, Almelo en Oldenzaal. Wat Twents Zilver uniek maakt, is dat het niet alleen draait om creativiteit, maar ook om ontmoeting en plezier. “Onze deelnemers zijn heel divers, net als hun leeftijd,” zegt Babeth. “Het gaat niet om het resultaat, maar om samen bezig zijn en genieten.” De zilvercoaches zorgen voor verrassende activiteiten en begeleiden de deelnemers in hun creatieve proces.
Naast cursussen, evenementen en kunstcafé’s biedt Oldenzaal een programma genaamd Twents Zilver Thuis. Hierbij krijgen ouderen één op één begeleiding van speciaal opgeleide zilvercoaches, kunstdocenten die zijn getraind om met ouderen te werken. In drie tot vijf sessies werken deelnemers aan een creatief project, zoals een levenslied of schilderij.
Creativiteit zonder leeftijdsgrens
Veel deelnemers grijpen Twents Zilver aan om een oude passie op te pakken of iets nieuws te proberen. “Sommigen pakken na 30 jaar weer een kwast op, anderen ontdekken hun creativiteit voor het eerst,” vertelt Babeth. “Jezelf blijven ontwikkelen, daar ben je nooit te oud voor.” Kunst en cultuur dragen niet alleen bij aan creativiteit, maar hebben ook een positieve impact op welzijn. “Het maakt je blijer, houdt je actief en scherp.”
Bijzondere verhalen
De impact van Twents Zilver blijkt uit de verhalen van deelnemers. Babeth herinnert zich een man die een dichtcursus volgde om een bundel na te laten aan zijn kleinkinderen. Een voormalig bouwkundige ontdekte hoe hij zijn technische kennis kon gebruiken bij het schilderen van gebouwen. Zijn vrouw stuurde zelfs een bericht om te bedanken voor wat het project voor hem had betekend.
De weg naar Twents Zilver
Voor Babeth is Twents Zilver meer dan een project. Haar eigen levenspad bracht haar hier. “Ik had een re-integratie- en outplacementbureau, maar na een ongeval moest ik opnieuw nadenken over mijn toekomst. Mijn liefde voor cultuur en geschiedenis bracht me bij de studie Algemene Cultuurwetenschappen en uiteindelijk bij Twents Zilver. Mijn ervaringen als ondernemer en mantelzorger komen hier samen.”
Blijven vernieuwen
Als projectleider zorgt Babeth ervoor dat Twents Zilver aantrekkelijk en toegankelijk blijft. “Geen deelnemer is hetzelfde, dus we luisteren naar hun wensen en experimenteren met nieuw aanbod.” De zilvercoaches spelen hierbij een grote rol. “Zij bedenken zelf ook verrassende ideeën en dat houdt het project levendig.”
Momenteel is Twents Zilver actief in Oldenzaal, Enschede en Almelo. Voor de toekomst hoopt Babeth op een breder en diverser aanbod en meer samenwerkingen met lokale bedrijven en organisaties. “Ik nodig organisaties uit om contact op te nemen als ze een goed idee hebben. Samen kunnen we kunst en cultuur voor ouderen in Twente blijven stimuleren.”
Doe mee!
Twijfel je of Twents Zilver iets voor jou is? “Kom gewoon een keer kijken,” moedigt Babeth aan. “Niets moet, alles mag. Neem een proefles of schuif aan bij een van onze kunstcafés.” Meer informatie en aanmelden kan via www.twentszilver.nl, info@twentszilver.nl of telefonisch bij de klantenservice 088- 486 8700.