fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Magisch Schotland in Borne

      Magisch Schotland in Borne

      Vanaf 1 december brengt Museum Bussemakerhuis in Borne een stukje Schotland naar Twente met de bijzondere expositie “Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts.” Dit textiel museum, gevestigd in het enige overgebleven linnenhandelshuis van Nederland, vormt het perfecte decor.

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      Vanaf 15 december viert De Museumfabriek het 700-jarig bestaan van Enschede met de tentoonstelling ‘700 Jaar Enschede’. Ter voorbereiding op het officiële jubileum in 2025 word je in deze tentoonstelling meegenomen door de rijke geschiedenis van de stad.

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Volle agenda, dat geeft rust

      Volle agenda, dat geeft rust

      Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Op zaterdag 25 januari gaat in het Wilminktheater een nieuwe operaproductie Ariadne auf Naxos in première. In een van de hoofdrollen schittert de Nederlandse stersopraan Annemarie Kremer.  Ze heeft een grote carrière in het buitenland en is misschien wel de enige échte primadonna van ons land.

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Voor iedereen vanaf 4 jaar in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in onze eigen theatertruck.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Nu te zien: Ik, de ander & de aarde

      Nu te zien: Ik, de ander & de aarde

      In Rijksmuseum Twenthe is de nieuwe vaste collectiepresentatie Ik, de ander en de aarde nu te zien, waarin verschillende maatschappelijke vraagstukken centraal staan.  In de tentoonstelling wordt je meegenomen op een bijzondere reis langs kunstwerken die laten zien hoe wij mensen worden gevormd door de wereld om ons heen.

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Op zondag 1 september opende in Kunsthal Almelo de jubileumtentoonstelling ‘Zachte Krachten’ ten ere van het twintigjarig bestaan van de Almelose kunsthal. Naast een groot aantal enthousiaste bezoekers organiseerde Kunsthal Almelo een poëziemiddag, een lezing over vrouwen in de kunst en voor jongeren van alle leeftijden leuke en creatieve activiteiten zoals een fotowedstrijd waarvan de prijswinnaars een mooi geldbedrag wonnen.

      Galerie ÀlaFran

      Galerie ÀlaFran

      In de galerie hangen werken van professionele kunstenaars, die borg staan voor prachtige beelden en schilderijen. In vijf verschillende stijlkamers komen de diverse kunstuitingen goed aan bod. Van klassiek tot modern, figuratief, abstract, en van stadsgezichten tot stillevens.

      Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een expositie met het werk van Hans Bouma. De expositie is te zien van 8 januari t/m 14 februari 2025. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 5 januari 2025 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Synagoge Borne 2024-2025

      Synagoge Borne 2024-2025

      een kleinschalig podium waar u grootschalig kunt genieten van exposities, lezingen en muziekvoorstellingen.

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Kaliber Kunstenschool is trots op betrokken vrijwilligers zoals Henk, wil jij net als Henk een steentje bijdragen in Almelo, Enschede of Oldenzaal? Of ben je benieuwd wat vrijwilligerswerk bij Kaliber jou kan brengen? Bekijk de verschillende vrijwilligersvacatures op de website

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Als Stedelijk Museum Almelo nodigen we jou, Almeloër, uit om jouw zicht op Almelo te creëren op een houten plaatje. Dat mag met tekenen/ schilderen/ plakken/fotograferen/ borduren/ knutselen…. als het maar jouw zicht op Almelo verbeeldt.

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Emiel Muijderman. De tentoonstelling is te zien van 20 november t/m 28 december 2024. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 17 november 2024 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

  • Archief

Museum Buurtspoorweg vertelt de verhalen die horen bij de geschieden van het lokaalspoor. De spoorlijn, die oorspronkelijk 131 kilometer lang was en van Winterswijk, via Haaksbergen en Boekelo naar Hengelo en Enschede liep, heeft een cruciale rol gespeeld in de industriële en economische ontwikkeling van Twente. Dit lokaalspoor, in 1884 aangelegd op initiatief van een aantal voorname textielbaronnen uit de regio, verbond verschillende industriële gebieden in Twente en de Achterhoek met de grotere, landelijke spoorlijnen. Naast een efficiënter transport voor grondstoffen en afgewerkte producten zorgde de spoorlijn ook voor vervoer van onder andere arbeiders tussen stad en platteland.

Industriële revolutie in Twente           
De textielindustrie in Twente kon in die periode hard groeien, doordat het lokaalspoor fabrikanten in staat stelde sneller en voordeliger grondstoffen, zoals steenkool aan te voeren. Dit vergrootte de productiecapaciteit van de regio en maakte Twente tot een belangrijk centrum van de textielindustrie. Het lokaalspoor bracht ook arbeidskrachten van het platteland naar de steden, waardoor de regio haar industriële werkplaatsen efficiënter kon bezetten. Nog steeds is op vele plekken in de regio zichtbaar waar fabrieken gebouwd werden langs de spoorlijn, waardoor ze konden uitgroeien tot succesvolle ondernemingen, die ook sociaal maatschappelijk veel betekend hebben voor de regio. De textielfabriek  Van Heek in Enschede, de Twentse Kabelfabriek in Haaksbergen en de Zoutfabriek in Boekelo zijn hiervan enkele bekende voorbeelden.

Technologische regio
Hoewel het lokaalspoor van de GOLS (Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoor Maatschappij) oorspronkelijk is opgericht door textielfabrikanten en bedoeld was om de regionale handel en industriële productie te bevorderen, heeft het ook bijgedragen aan de technologische transformatie van Twente. Het verbeterde transport en de verbindingen tussen steden en industriële gebieden legden de basis voor de latere technologische ontwikkeling van de regio. De impact is vandaag de dag nog merkbaar in de innovatieve bedrijven, onderzoeksinstellingen en het transportnetwerk die Twente een vooraanstaande technologische regio maken. Het lokaalspoor was dus meer dan alleen een vervoermiddel; het was een cruciale factor in het vormen van Twente tot een technologisch centrum in Nederland.

Regionale toerisme
De spoorlijn bood ook een impuls aan het regionale toerisme en de mobiliteit, waardoor Twente niet alleen steeds beter bereikbaar werd voor handelaren, maar ook voor bezoekers. Nog steeds zorgt het lokaalspoor van Museum Buurtspoorweg met jaarlijks ruim 25.000 bezoekers voor een substantieel deel van het regionale toerisme. Als museum speelt ze vandaag de dag een belangrijke rol in het behoud van dit bijzondere erfgoed dat verweven zit in het DNA van Twente. Ze stelt bezoekers in de gelegenheid om in het grotendeels openlucht museum en de verschillende gebouwen de geschiedenis van het lokaalspoor te ervaren. Letterlijk, want naast de exposities van materieel en diverse verhaallijnen kunnen bezoekers even terug in de tijd door een echte stoomtreinrit te maken. Hiervoor wordt (lokaal) rijdend erfgoed nog steeds ingezet op een deel van het oorspronkelijke traject tussen de historische stations Haaksbergen en Boekelo en blijft dit stuk Twents DNA ook voor komende generaties bewaard.