fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Thematentoonstelling “Met vallen en opstaan”

      Vorden-Kranenburg- Het jaar 2023 wordt voor het Heiligenbeeldenmuseum een heel bijzonder jaar, omdat dan het 25-jarig bestaan wordt gevierd. Op zaterdag 1 april opent het Heiligenbeeldenmuseum in Kranenburg haar deuren met een tentoonstelling die als thema heeft meegekregen: Met vallen en opstaan.

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld

      Oog in Oog met de Wereld is een confronterende tentoonstelling. Eigenlijk staan we als toeschouwer net zo te kijk als de getoonde portretten. We zien uiteindelijk onszelf, als onderdeel van een onvolmaakte mensheid.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

      Geen Resultaten Gevonden

      De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • “Alegría (Joy), jewels” – het plezier van sieraden

      “Alegría (Joy), jewels” – het plezier van sieraden

      “Alegría” is de titel van een veelzijdige tentoonstelling met draagbare eigentijdse sieraden, gemaakt door 32 sieraadkunstenaars. De tentoonstelling is samengesteld door de Argentijns-Nederlandse sieraadontwerper Luis Acosta.

      Expositie Zicht op Almelo

      Expositie Zicht op Almelo

      In de tentoonstelling Zicht op Almelo toont het Stedelijk Museum Almelo historische werken van kunstenaars uit de eigen collectie en schilderijen, tekeningen en foto’s van hedendaagse Almelose kunstenaars. Een ieder geven ze een eigen visie op Almelo. Het geheel geeft een interessant en boeiend zicht op Almelo door de tijd heen.  

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Philip Vermeulen. Chasing The Dot

      Durf jij het aan? Laat je meevoeren in de wereld van Philip Vermeulen! Zijn werk is meer dan alleen maar iets om naar te kijken. Met geluid, licht en beweging brengen zijn grote, meeslepende installaties je zintuigen aan het wankelen. In zijn werk smelten wetenschap, technologie en kunst samen tot onvergetelijke sensaties.

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      PLANETART ARCHIVES X Kees de Groot 1978-2003

      Activist, organisator en innovatieve kunstenaar, al deze drie termen zijn van toepassing op Kees de Groot (1956). Van 17 augustus t/m 3 november 2024 besteedt Rijksmuseum Twenthe aandacht aan deze veelzijdige kunstenaar met een overzichtstentoonstelling waarin zijn artistieke ontwikkeling van 1978-2003 wordt getoond.

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Henk Lamm, groot schilder op klein formaat

      Dat je in de schilderkunst met heel kleine tekeningen en schilderijtjes  de aandacht op je kunt vestigen bewijst de schilder Henk Lamm (1908-1957) in de eerste helft van de vorige eeuw.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Als Stedelijk Museum Almelo nodigen we jou, Almeloër, uit om jouw zicht op Almelo te creëren op een houten plaatje. Dat mag met tekenen/ schilderen/ plakken/fotograferen/ borduren/ knutselen…. als het maar jouw zicht op Almelo verbeeldt.

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Emiel Muijderman ‘Morgen ligt de vis erin’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een tentoonstelling met het werk van Emiel Muijderman. De tentoonstelling is te zien van 20 november t/m 28 december 2024. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 17 november 2024 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Hof van Twente: kunst & cultuur in overvloed

      Bij het Drawing Centre Diepenheim is tijd en ruimte om echt te kijken en met elkaar in gesprek te gaan. Tekenen is daarbij het middel dat dient om de wereld samen te ontdekken en beter te leren begrijpen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland pakken hier de ruimte om te experimenteren.

      Ontdek de Achterhoek!

      Ontdek de Achterhoek!

      Bezoek eeuwenoude kastelen, toonaangevende musea en idyllische wijngaarden te midden van het alom geprezen coulisselandschap. De Achterhoek heeft het allemaal!

De Europese Route van Industrieel Erfgoed (ERIH) vindt haar oorsprong in 1999, met als doelstelling het inzichtelijk en toegankelijk maken van alle industriële ontwikkelingen die hebben bijgedragen aan het Europa zoals we dat vandaag de dag kennen. Binnen de Europese Route van Industrieel Erfgoed bestaan verschillende regionale routes. Zij vertellen de industriële geschiedenis van een specifieke regio. Zo is Museum Buurtspoorweg onderdeel van de regionale route EuregioNetwerk IndustrieCultuur. Binnen deze regionale route is Museum Buurtspoorweg zelfs een Ankerpunt. De Ankerpunten binnen ERIH illustreren het hele spectrum van de Europese industriële geschiedenis. Het zijn locaties met een speciale, historische betekenis. Daarnaast speelt het aantrekkelijke, toeristische aanbod een belangrijke rol. De erkenning als ERIH-ankerpunt is zowel een kwaliteitskeurmerk als een belofte van kwaliteit voor bezoekers. Daarmee is het Museum Buurtspoorweg niet alleen regionaal, maar ook landelijk en zelfs internationaal van groot belang.

Wat doet ERIH?
Waar stond de eerste fabriek in de geschiedenis? Wie bouwde de grootste stoommachine ooit? En waar vind je de modernste mijn ooit? De industrialisatie van Europa heeft het gezicht van onze planeet voorgoed veranderd en dat heeft geresulteerd in een bijzonder rijk industrieel erfgoed. Een enorm netwerk, verspreid door heel Europa. Een geschiedenis die behouden moet blijven en dus geactiveerd dient te worden. Dat is precies wat ERIH doet: de Europese Route van Industrieel Erfgoed. Zij verbindt de belangrijkste punten van de industrialisatie middels een specifieke route. Een spannende ontdekkingsreis langs de belangrijkste locaties in de Europese industriële geschiedenis.

Industrialisatie in Nederland
In Nederland begon het industriële tijdperk pas tegen 1860. In deze periode kon de Nederlandse overheid eindelijk investeren in onder andere een nieuwe infrastructuur en de uitbreiding van het spoorwegnet. In 1839 werden al de eerste spoorwegen in gebruik genomen, tussen Amsterdam en Haarlem. Er ontstond een spoornet van hoofdlijnen door heel Nederland, aangelegd tussen steden en streken waar voldoende vervoer van goederen en personen werd verwacht. Achterhoek en Twente bleven hierbij achter en hadden ook geen geld om een dergelijk spoornet in de eigen streek aan te leggen. Vanuit de veel aanwezige huisnijverheid ontstond echter in korte periode veel meer industrie en ondanks het achterblijven in de ontwikkeling van een eigen spoornet, was Twente wel de eerste regio in Nederland die een eigen industrieregio opzette.

Lokaalspoor spil in industrialisatie van Twente
Met name de textielindustrie groeide explosief en aangezien de vele machines draaien op steenkool, was aanvoer van deze grondstof van levensbelang. Er ontstond behoefte aan meer, maar vooral snellere vervoersmogelijkheden. Textielbaron Jan Willink, later ook wel Spoor-Jan genoemd, nam samen met een aantal andere regionale textielbaronnen het initiatief en financierde na het aannemen van de Lokaalspoorwet in 1978 een eigen lokaalspoornet in de regio Achterhoek en Twente. Een lokaalspoor dat liep vanaf Winterswijk richting Hengelo en Enschede en daar de grens over naar Ahaus, vanwaar verder gereden kon worden naar de Duitse kolenmijnen in Ibbenbüren. Een Lokaalspoor dat origineel 131 kilometer lang was en waarvan vandaag de dag nog ruim 7 kilometer tussen Haaksbergen en Boekelo in beheer is van de Stichting Museum Buurtspoorweg. Zij bewaakt sinds 1967 de geschiedenis en het behoud van deze spoorlijn en het bijbehorende nog rijdende materieel, dat zo van belang is geweest voor de groei van de Achterhoek en Twente. Je kunt er nog steeds de geschiedenis beleven met een nostalgische stoomtreinrit door de tijd. Mede hierdoor is Museum Buurtspoorweg inmiddels Ankerpunt in de route van EuregioNetwerk IndustrieCultuur en heeft het de ambitie om ook Ankerpunt te worden op de Europese Route van Industrieel Erfgoed.
Alle informatie over de EuregioNetwerk IndustrieCultuur en de verschillende Ankerpunten is te vinden op www.industriewerk.eu.