Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.
Nieuws van de schaapskudde
Sinds eind 2019 staat er aan de Schapendrift 11 te Haaksbergen bij de schaapskooi een Educatief Centrum. Dit is een prachtig gebouw – een oud “schaopsschot” – voor bezoekers aan de schaapskudde. Maar zoals de naam al zegt is het interieur vooral gericht op educatie van jong en oud. Er is een permanente expositie specifiek gericht op het Haaksbergerveen en de al meer dan 35 jaar grazende schaapskudde op dit unieke stuk hoogveen. Naast de tentoonstelling zijn er ook virtual reality brillen, waardoor minder valide bezoekers vanuit een leunstoel toch de herder en zijn schapen op het veen kunnen mee beleven. Voor kinderen zijn er diverse interactieve spelletjes met schapen te spelen op een smart table.
Na een vliegende start met veel bezoekers, werden wij na enkele maanden in het vroege voorjaar van 2020 geconfronteerd met gedwongen sluiting ten gevolge van de opkomende corona pandemie. Gelukkig waren er al enkele scholen op bezoek geweest en hadden we vóór de sluiting samen met twee van onze vrijwilligers (gepensioneerde onderwijzeressen) een mooi programma voor kinderen opgezet. Met die basis willen wij in dit jaar 2022 weer verder nu de coronabeperkingen voorbij zijn en we ons Educatief Centrum weer elke dag hebben opengesteld van 12.00 uur tot 16.30 uur.
Nieuwe ontwikkelingen
We zijn al enige tijd bezig om naast ons bestaande binnenprogramma uit te breiden met veldactiviteiten in het Haaksbergerveen.
Geocache
Sinds een maand bevindt zich ook een geocache op het terrein van de schaapskooi in Haaksbergen. Geocaching is een spel en vrije tijdsactiviteit waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenoemde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek. Maar soms kan de cache ook een mooi uitgevoerde, creatieve verstopplaats zijn. Heb je de cache gevonden, dan signeer je het logboek als bewijs dat je de cache daadwerkelijk hebt gevonden. Vervolgens kan je digitaal in de Geocaching app loggen dat je hem gevonden hebt. Spelers van het spel kunnen zelf ook caches plaatsen. Door een geocache op een mooie, interessante plek te plaatsen komen de spelers van het spel ook op deze plekken en leren zo de omgeving op een andere manier kennen. Omdat de schaapskooi Haaksbergen zo’n leuke informatieve plek is, hebben we hier ook een geoache geplaatst. Geen plastic kokertje achter een verkeersbord, of een plastic bakje, maar een mooie uitvoering uitgevoerd in een passend thema!
QR-code route
Om de fiets- of wandeltocht naar de schaapskudde interessanter te maken, willen we ook een QR-code route aanleggen. Daarvoor zijn we waargebeurde veenverhalen aan het verzamelen. Het veen heeft wat dat betreft een rijke historie. Omdat het vooral in vroeger tijden moeilijk toegankelijk en gevaarlijk was, is het altijd een zeer geschikt gebied geweest voor zonderlingen, kluizenaars, stropers, struikrovers, smokkelaars, ontsnapte gevangenen en onderduikers. Omdat er nog steeds Haaks-bergenaren leven die deze verhalen uit overlevering of uit eigen jeugdervaring (turfsteken) kennen, willen we dit stuk lokale geschiedenis niet kwijt raken en dus vastleggen voordat het te laat is!
Er komt een boekje met foto’s en de uitgebreide versie van allerlei feiten en gebeurtenissen, zoals de laatste kluizenaar, veenbewoners, een grafsteen van een doodgeschoten smokkelaar, onderduik-plekken uit de Tweede Wereldoorlog, neergeschoten bommenwerpers, een neergestorte straaljager, maar natuurlijk ook met mooie wetenswaardigheden over de bijzondere flora en fauna. Daarnaast moeten al deze verhalen gecomprimeerd worden tot een verkorte versie voor achter een QR-code, die dan op de gewenste plekken des (on)heils in het veen met een mobiele telefoon kunnen worden gelezen. Het boekje en de route zullen dan verkrijgbaar zijn in ons Educatief Centrum, wat ook meestal het startpunt is voor mensen die de kudde in de zomer op het veen willen bezoeken. Om dat te vergemakkelijken zal onze dienstdoende herder een GPS tracker bij zich dragen. Het is namelijk bijna niet uit te leggen aan mensen die het gebied niet kennen, waar de kudde zich bevindt.
Met medewerking van de Historische Kring Haaksbergen en in goed overleg met de gebieds-beheerder Staatsbosbeheer en de VVV kan dit een prachtig project worden en een verrijking voor dit unieke natuurgebied.