fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Magisch Schotland in Borne

      Magisch Schotland in Borne

      Vanaf 1 december brengt Museum Bussemakerhuis in Borne een stukje Schotland naar Twente met de bijzondere expositie “Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts.” Dit textiel museum, gevestigd in het enige overgebleven linnenhandelshuis van Nederland, vormt het perfecte decor.

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      700 Jaar Enschede: Een Stad vol Verhalen

      Vanaf 15 december viert De Museumfabriek het 700-jarig bestaan van Enschede met de tentoonstelling ‘700 Jaar Enschede’. Ter voorbereiding op het officiële jubileum in 2025 word je in deze tentoonstelling meegenomen door de rijke geschiedenis van de stad.

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      MUSEUM BUURTSPOORWEG ALS UNIEKE LOCATIE

      Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Volle agenda, dat geeft rust

      Volle agenda, dat geeft rust

      Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Stersopraan Annemarie Kremer keert terug bij de Reisopera

      Op zaterdag 25 januari gaat in het Wilminktheater een nieuwe operaproductie Ariadne auf Naxos in première. In een van de hoofdrollen schittert de Nederlandse stersopraan Annemarie Kremer.  Ze heeft een grote carrière in het buitenland en is misschien wel de enige échte primadonna van ons land.

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck – Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Voor iedereen vanaf 4 jaar in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in onze eigen theatertruck.

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Mathieu van Bellen soleert in Brahms’ Vioolconcert

      Met een programma vol romantiek en diepe emoties opent Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, het nieuwe concertseizoen. Gastdirigent Michal Nesterowicz leidt het orkest in de Vierde Symfonie van Tsjaikovski langs de belangrijkste thema’s uit het leven van de componist.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • TWEE KEER PIER SOLO

      TWEE KEER PIER SOLO

      Pier van Dijk (1944, Amsterdam) is een veelzijdig kunstenaar, grafisch vormgever en ‘projectontwikkelaar’, wiens werken bestaan uit gedichten, twee- en driedimensionale werken in uiteenlopende materialen en technieken, audiovisuele werken, installaties, performances en projecten.

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Een Kleine terugblik op de Jubileumtentoonstelling

      Op zondag 1 september opende in Kunsthal Almelo de jubileumtentoonstelling ‘Zachte Krachten’ ten ere van het twintigjarig bestaan van de Almelose kunsthal. Naast een groot aantal enthousiaste bezoekers organiseerde Kunsthal Almelo een poëziemiddag, een lezing over vrouwen in de kunst en voor jongeren van alle leeftijden leuke en creatieve activiteiten zoals een fotowedstrijd waarvan de prijswinnaars een mooi geldbedrag wonnen.

      Galerie ÀlaFran

      Galerie ÀlaFran

      In de galerie hangen werken van professionele kunstenaars, die borg staan voor prachtige beelden en schilderijen. In vijf verschillende stijlkamers komen de diverse kunstuitingen goed aan bod. Van klassiek tot modern, figuratief, abstract, en van stadsgezichten tot stillevens.

      Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Hans Bouma ‘Gewaande Landschappen’

      Fotogalerie Objektief nodigt u uit voor een expositie met het werk van Hans Bouma. De expositie is te zien van 8 januari t/m 14 februari 2025. De officiële opening zal plaatsvinden op zondag 5 januari 2025 om 16.00 uur. U bent van harte welkom.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Lokaalspoor MBS zit verweven in DNA van Twente

      Museum Buurtspoorweg vertelt de verhalen die horen bij de geschieden van het lokaalspoor. De spoorlijn, die oorspronkelijk 131 kilometer lang was en van Winterswijk, via Haaksbergen en Boekelo naar Hengelo en Enschede liep, heeft een cruciale rol gespeeld in de industriële en economische ontwikkeling van Twente.

      Synagoge Borne 2024-2025

      Synagoge Borne 2024-2025

      een kleinschalig podium waar u grootschalig kunt genieten van exposities, lezingen en muziekvoorstellingen.

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Henk houdt Kaliber draaiende – en zoekt versterking!

      Kaliber Kunstenschool is trots op betrokken vrijwilligers zoals Henk, wil jij net als Henk een steentje bijdragen in Almelo, Enschede of Oldenzaal? Of ben je benieuwd wat vrijwilligerswerk bij Kaliber jou kan brengen? Bekijk de verschillende vrijwilligersvacatures op de website

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Creëer je eigen Zicht op Almelo

      Als Stedelijk Museum Almelo nodigen we jou, Almeloër, uit om jouw zicht op Almelo te creëren op een houten plaatje. Dat mag met tekenen/ schilderen/ plakken/fotograferen/ borduren/ knutselen…. als het maar jouw zicht op Almelo verbeeldt.

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      OPENING EUREGIO SPREEKWOORDENMUSEUM

      Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).

  • Archief

In Rijksmuseum Twenthe is de nieuwe vaste collectiepresentatie Ik, de ander en de aarde nu te zien, waarin verschillende maatschappelijke vraagstukken centraal staan.  In de tentoonstelling wordt je meegenomen op een bijzondere reis langs kunstwerken die laten zien hoe wij mensen worden gevormd door de wereld om ons heen. Hoe ontstaan onze ideeën over wie we zijn? Wat maakt ons tot wie we zijn? En wat is onze relatie met de natuur en elkaar?

De invloed van propaganda
In Ik, de ander en de aarde ontdek je hoe verhalen die we elkaar vertellen onze kijk op de wereld kleuren. Zo onderzoekt kunstenaar Jonas Staal de invloed van propaganda door films van Donald Trump-strateeg Steve Bannon te analyseren, en illustreren historische spotprenten hoe mensen elkaar al in de 18e eeuw bespotten om politieke boodschappen over te brengen. Dit toont hoe we door de eeuwen heen beelden gebruiken om ons wereldbeeld te beïnvloeden.

Verhalen gaan niet alleen over de werkelijkheid van nu; ze bieden ook ruimte om na te denken over hoe de wereld zou kunnen zijn. Dat zie je in de werken van Constant Nieuwenhuys en cartograaf Carlijn Kingma, die utopische toekomstbeelden creëren. Met hun ontwerpen laten ze zien hoe we onze verbeelding kunnen gebruiken om een betere toekomst vorm te geven.

Onze relatie met de natuur
Een van de centrale onderwerpen in de tentoonstelling is onze relatie met de natuur. Welke invloed heeft de natuur op wie we zijn? Kunnen we onszelf pas écht vinden in de natuur, zoals men vroeger in de 18e eeuw geloofde? Een videowerk van hedendaags kunstenaar melanie bonajo laat zien dat de helende kracht van de natuur nu nog steeds wordt ervaren. Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor de invloed van de mens op de natuur. De afgelopen eeuwen heeft de mens de natuur steeds meer naar zijn hand willen zetten. Verschillende werken in de tentoonstelling onderzoeken op kritische wijze onze moderne landbouw. Zo laat Gerard Ortin Castellvi in zijn werk zien hoe productieprocessen steeds verder worden geoptimaliseerd maar tegelijkertijd ook kwetsbaar zijn voor verstoringen van buitenaf.

MIS HET NIET!
Philip Vermeulen. Chasing The Dot – Nog te zien tot en met 5 januari 2025!

Durf jij het aan? Laat je zintuigen prikkelen door de spectaculaire installaties van Philip Vermeulen. In zijn eerste solotentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe smelten kunst, wetenschap en technologie samen tot betoverende ervaringen. Vermeulen’s ‘hypersculpturen’ – met licht, geluid en beweging – dagen je waarneming uit en brengen je in een droomachtige wereld.

Ontdek zes fascinerende werken, zoals Chasing The Dot, waar een donkere stip je blijft achtervolgen, en Pulse, Ocular Drift, en Fanfanfan. Een unieke ervaring voor jong en oud!

RMT X Duurzaamheid

In de galerij van Rijksmuseum Twenthe staan twee projecten in het teken van duurzaamheid centraal. “Water winnen: anders omgaan met drinkwater” van Fides Lapidaire en Susan Arts inspireert bezoekers met creatieve en praktische manieren om slimmer om te gaan met drinkwater, zelfs binnen de beperkingen van een gewoon huishouden.

Daarnaast is er “Posters for the Planet”, een initiatief van de Turing Foundation. Deze tentoonstelling toont de winnende ontwerpen van een landelijke klimaatcampagne en biedt bezoekers concrete inspiratie om zelf bij te dragen aan een duurzamere wereld.

In het kader van de tentoonstelling “Posters for the Planet” organiseert Rijksmuseum Twenthe op zondag 12 januari om 14.00 uur in de Gobelinzaal een middagvullend evenement onder de noemer ‘RMT in gesprek’. Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de noodzaak van verduurzaming en hoe we dit kunnen realiseren, met als speciale gast Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en pleitbezorger van een duurzame toekomst.