Vanaf 1 december brengt Museum Bussemakerhuis in Borne een stukje Schotland naar Twente met de bijzondere expositie “Magisch Schotland: Clans, Tartans en Kilts.” Dit textiel museum, gevestigd in het enige overgebleven linnenhandelshuis van Nederland, vormt het perfecte decor.
In Rijksmuseum Twenthe is de nieuwe vaste collectiepresentatie Ik, de ander en de aarde nu te zien, waarin verschillende maatschappelijke vraagstukken centraal staan. In de tentoonstelling wordt je meegenomen op een bijzondere reis langs kunstwerken die laten zien hoe wij mensen worden gevormd door de wereld om ons heen. Hoe ontstaan onze ideeën over wie we zijn? Wat maakt ons tot wie we zijn? En wat is onze relatie met de natuur en elkaar?
De invloed van propaganda
In Ik, de ander en de aarde ontdek je hoe verhalen die we elkaar vertellen onze kijk op de wereld kleuren. Zo onderzoekt kunstenaar Jonas Staal de invloed van propaganda door films van Donald Trump-strateeg Steve Bannon te analyseren, en illustreren historische spotprenten hoe mensen elkaar al in de 18e eeuw bespotten om politieke boodschappen over te brengen. Dit toont hoe we door de eeuwen heen beelden gebruiken om ons wereldbeeld te beïnvloeden.
Verhalen gaan niet alleen over de werkelijkheid van nu; ze bieden ook ruimte om na te denken over hoe de wereld zou kunnen zijn. Dat zie je in de werken van Constant Nieuwenhuys en cartograaf Carlijn Kingma, die utopische toekomstbeelden creëren. Met hun ontwerpen laten ze zien hoe we onze verbeelding kunnen gebruiken om een betere toekomst vorm te geven.
Onze relatie met de natuur
Een van de centrale onderwerpen in de tentoonstelling is onze relatie met de natuur. Welke invloed heeft de natuur op wie we zijn? Kunnen we onszelf pas écht vinden in de natuur, zoals men vroeger in de 18e eeuw geloofde? Een videowerk van hedendaags kunstenaar melanie bonajo laat zien dat de helende kracht van de natuur nu nog steeds wordt ervaren. Daarnaast is er ook uitgebreid aandacht voor de invloed van de mens op de natuur. De afgelopen eeuwen heeft de mens de natuur steeds meer naar zijn hand willen zetten. Verschillende werken in de tentoonstelling onderzoeken op kritische wijze onze moderne landbouw. Zo laat Gerard Ortin Castellvi in zijn werk zien hoe productieprocessen steeds verder worden geoptimaliseerd maar tegelijkertijd ook kwetsbaar zijn voor verstoringen van buitenaf.
MIS HET NIET!
Philip Vermeulen. Chasing The Dot – Nog te zien tot en met 5 januari 2025!
Durf jij het aan? Laat je zintuigen prikkelen door de spectaculaire installaties van Philip Vermeulen. In zijn eerste solotentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe smelten kunst, wetenschap en technologie samen tot betoverende ervaringen. Vermeulen’s ‘hypersculpturen’ – met licht, geluid en beweging – dagen je waarneming uit en brengen je in een droomachtige wereld.
Ontdek zes fascinerende werken, zoals Chasing The Dot, waar een donkere stip je blijft achtervolgen, en Pulse, Ocular Drift, en Fanfanfan. Een unieke ervaring voor jong en oud!
RMT X Duurzaamheid
In de galerij van Rijksmuseum Twenthe staan twee projecten in het teken van duurzaamheid centraal. “Water winnen: anders omgaan met drinkwater” van Fides Lapidaire en Susan Arts inspireert bezoekers met creatieve en praktische manieren om slimmer om te gaan met drinkwater, zelfs binnen de beperkingen van een gewoon huishouden.
Daarnaast is er “Posters for the Planet”, een initiatief van de Turing Foundation. Deze tentoonstelling toont de winnende ontwerpen van een landelijke klimaatcampagne en biedt bezoekers concrete inspiratie om zelf bij te dragen aan een duurzamere wereld.
In het kader van de tentoonstelling “Posters for the Planet” organiseert Rijksmuseum Twenthe op zondag 12 januari om 14.00 uur in de Gobelinzaal een middagvullend evenement onder de noemer ‘RMT in gesprek’. Tijdens deze bijeenkomst gaan we dieper in op de noodzaak van verduurzaming en hoe we dit kunnen realiseren, met als speciale gast Marjan Minnesma, directeur van Urgenda en pleitbezorger van een duurzame toekomst.