Steeds meer groepen en bedrijven weten Museum Buurtspoorweg te vinden als bijzondere locatie voor evenementen of een zakelijke bijeenkomst, waarbij het nuttige met het aangename wordt gecombineerd. Zo zijn er de afgelopen maanden heel wat bijzondere ritten uitgevoerd voor heel uiteenlopende groepen.
Femia Siero, directeur van het Erfgoed Centrum Achterhoek en Liemers (ECAL)opent op woensdag 9 oktober om 15.00 het digitale Euregio Spreekwoordenmuseum. Dit museum gaat over zin en onzin van dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied (Drenthe, Twente, Achterhoek, Grafschaft Bentheim en West Münsterland).
Feit of fabel
Spreekwoorden gebruiken wij dagelijks zonder erbij na te denken. De maatschappij verandert echter voortdurend en je kunt je daarom afvragen of we nog wel iets hebben aan deze eeuwenoude wijsheden., De hoogste tijd om te testen of die spreekwoorden nog wel bruikbaar zijn in de 21ste eeuw. In het digitale museum onderzoeken wij het waarheidsgehalte van 30 Nederlandse en Duitse dialectspreekwoorden uit het Euregiogebied. Hierbij worden de thema’s Relaties, Opvoeding, Werk en Inkomen , Gezondheid en Varia behandeld. De spreekwoorden zijn fraai geïllustreerd met cartoons van de Vlaamse striptekenaar Dirk van der Auwera.
Het museum onthult bijvoorbeeld of de dialectvarianten van de spreekwoorden “Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen” en “Oude honden leer je geen blaffen meer” wel of niet kloppen. Het tweetalige museum is straks gratis te bezoeken via de website www.euregio-spreekwoorden.eu. Via dezelfde website kun je straks ook een gratis e book , een spreekwoordentest en een podcast downloaden.
Spreekwoordenmuseum
Het spreekwoordenmuseum is een initiatief van de Stichting Culturele Grenscontacten Achterhoek-Westmünsterland en is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Overijssel, het Cultuurfonds en het Stimuleringsfonds Nedersaksisch van het ECAL.
De opening vindt plaats bij het ECAL aan de IJsselkade 13 in Doetinchem.
Tijdens de openingsbijeenkomst zal de vormgever van het museum Coen Bouwstra een toelichting op het museum geven en zal historicus Girbe Buist iets vertellen over het waarheidsgehalte van Twentse relatiespreekwoorden.