fbpx
    • Musea

      Twente heeft véél meer musea dan u denkt. Ervaar het rijke textielverleden, het boerenleven, techniek of natuur. Bewonder kunst-van-alle-tijden. En leef je uit in bijzondere workshops. Een aanrader voor jong en oud.

    • Thematentoonstelling 2025  Iconen

      Thematentoonstelling 2025 Iconen

      Op dinsdag 1 april om 12.00 uur opent het Heiligenbeeldenmuseum weer haar deuren. Voor 2025 is  gekozen voor ICONEN als thema. Uit de verzameling van de onlangs overleden, iconenschilder Hennie Oude Middendorp uit Hengelo(O) die bestaat uit ruim van meer dan 100 afbeeldingen met heiligen en religieuze motieven worden tentoongesteld.

      Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen

      Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen

      De tentoonstelling Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen neemt je mee naar het Europa van de late middeleeuwen, een tijd waarin kunst en geloof intens met elkaar verweven waren. Objecten werden niet alleen bekeken en bewonderd; ze werden aangeraakt, geproefd, geroken en gehoord.

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Grote Straat krijgt publiekstrekker met Stedelijk Museum Almelo

      Het Stedelijk Museum Almelo krijgt een ruimer en representatief onderdak: het Hofkeshuis uit 1775 aan de Grotestraat Noord. Dinsdag 30 mei heeft de gemeenteraad van Almelo ingestemd met het voorstel van wethouder Jan Martin van Rees om dit monumentale pand in classicistische stijl aan te kopen en te verhuren aan het museum.

    • Theater

      Twente telt tal van podia, van intiem tot large, van overdekt tot open air. Trots zijn we op artiesten uit de streek die met muziek, cabaret, musical, toneel en revue op de planken staan. En net zo blij met optredens van (inter)nationale toppers. Komt dat zien!

    • Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Lodi Deiman zakelijk directeur Sonnevanck Terug op geboortegrond

      Als Lodi Deiman (1982) ergens geen spijt van heeft, dan is het wel dat ze vijf jaar geleden met man en drie zonen vanuit Utrecht terug is gekeerd naar geboortegrond. Na een jaar of twintig terug in Enschede. Waar de huizen groter en betaalbaarder zijn, waar de lucht zoveel schoner is dat ademen ineens een stuk lichter gaat. Weg uit die ongelooflijke drukte met die vastgelopen huizenmarkt.

      Theater Sonnevanck: Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck: Avontuurlijk muziektheater voor het hele gezin!

      Theater Sonnevanck maakt avontuurlijk muziektheater over de wereld van vandaag. Voorstellingen voor kinderen, jongeren, hun familie en vrienden. Toegankelijk en kleurrijk, vol humor en livemuziek. Voor iedereen vanaf 4 jaar in het theater, in speellokalen op basisscholen en op middelbare scholen in onze eigen theatertruck.

      Kamermuziekfestival Eibergen: muziek met een verhaal

      Kamermuziekfestival Eibergen: muziek met een verhaal

      In het pinksterweekend organiseert Podium Eibergen voor de vierde keer het Kamermuziekfestival Eibergen. Van vrijdag 6 tot en met maandag 9 juni staan negen verschillende concerten op het programma in Eibergen en omstreken. Op 5 juni krijgen de jongste luisteraars de primeur in de vorm van twee schoolconcerten.

      Theater Sonnevanck & Het NUT presenteren: Roos & Ariadne (8+)

      Theater Sonnevanck & Het NUT presenteren: Roos & Ariadne (8+)

      Maart 2025 – Theater Sonnevanck en het NUT keren in 2025 terug met de remake van de succesvolle voorstelling Roos & Ariadne. Het ‘pleidooi voor emoties in alle soorten en maten’ (Theaterkrant, 2020) is een coproductie, waarin traditiegetrouw de toneeltekst van Floor Leene inspiratie vindt in de oude, Griekse mythes: deze keer het verhaal van de draad van Ariadne. Regie is in handen van Daniël van Klaveren, spel door Karlijn van Kruchten en Patsy Kroonenberg. 

      Volle agenda, dat geeft rust

      Volle agenda, dat geeft rust

      Tot en met april 2025 staat Thijs Kemperink in de kleinere theaters met zijn nieuwe dialectshow. Zestig voorstellingen. Die worden eind december even onderbroken met zeven Eindejaarshows in het Wilminktheater in Enschede. Thijs is druk, dat geeft hem rust.

    • Kunst

      Kunst is een breed begrip. Eeuwenoud of modern, realistisch of abstract. Twente maakt het zichtbaar in musea, galerieën, (beelden)tuinen, in stad of dorp. Op Twentse bodem spelen zich kleurrijke kunstevents af. Laat u verrassen!

    • Schilderkunst en opleiding

      Schilderkunst en opleiding

      Op 19 januari jongstleden eindigde de eerste editie van de Biënnale Overijssel in Kunsthal Almelo. Een grote tentoonstelling van schilderkunst uit Overijssel tussen 1800 en heden. Gezien de duizenden bezoekers en vele positieve reacties mag het evenement een succes worden genoemd.

      KUNSTHAL ALMELO

      KUNSTHAL ALMELO

      Na een wisselperiode waarin de huidige tentoonstelling plaatsmaakt voor een nieuwe, opent op zondag 6 april de 102e tentoonstelling van Kunsthal Almelo. Hier zullen vier kunstenaars met diverse kunstvormen hun werk presenteren: Linda Biemans, Hans Mateboer, Ima Amu en Cynthia Lim. Ook deze expositie is gratis toegankelijk en loopt van zondag 6 april tot en met zondag 15 juni 2025.

      Een tocht langs honderd bijzondere beeldverhalen

      Een tocht langs honderd bijzondere beeldverhalen

      Ja,  zo kun je de wandeling noemen die je dit seizoen kunt maken in het Museum voor Heiligenbeelden, gevestigd in de Antoniuskerk op de Kranenburg. Als u een bezoek brengt aan dit museum maakt u kennis met rond honderd  iconen. Dat zijn wonderschoon op houten panelen geschilderde afbeeldingen van heiligen of van een religieuze gebeurtenis uit het Oude of Nieuwe Testament.

      Twee kunstenaars in beeld

      Twee kunstenaars in beeld

      Beiden lid van kunstenaarscollectief O-Art uit Oldenzaal. Zij hebben hun atelier in een  ateliergebouw aan de Jacob Catstraat 2, samen met 10 andere kunstenaars. Truus exposeert in dit gebouw in de maanden april t/m augustus met haar schilderijen. Bij Machteld Kuiper kan een afspraak gemaakt worden om haar ruimtelijke keramische werken te bekijken en/of een bestelling op maat te maken.

      Kunstmoment Diepenheim 2025: Twee weekenden boordevol kunst

      Kunstmoment Diepenheim 2025: Twee weekenden boordevol kunst

      Kunstliefhebbers opgelet! Vrijdag 18 tot en met maandag 21 april en vrijdag 25 t/m zondag 27 april 2025 vindt het jaarlijkse Kunstmoment Diepenheim plaats. Een unieke gelegenheid om te genieten van kunst en cultuur in het schilderachtige stadje Diepenheim. Op bijzondere locaties in het centrum en in het prachtige buitengebied van Diepenheim. Kom genieten van het Twentse landschap, de open sfeer, de kunst, de kunstenaars en de vele activiteiten.

    • Cultuur

      Twente koestert zijn cultureel erfgoed. Het paasvuur, oogstfeest, boer’nbrufte, oude ambachten, we houden het levend. En onder elkaar spreken we graag dialect. Dat hoort bij onze identiteit. Die we overigens wél in een eigentijds jasje durven steken.

    • Korte cursussen, groot plezier: start dit voorjaar bij Kaliber!

      Korte cursussen, groot plezier: start dit voorjaar bij Kaliber!

      Dit voorjaar biedt Kaliber opnieuw een inspirerend aanbod van korte cursussen in Twente. Ideaal voor wie iets nieuws wil leren, een oude hobby wil oppakken of een bestaande vaardigheid wil verbeteren – zonder langdurige verplichtingen. De cursussen duren slechts enkele weken, waardoor je in korte tijd veel kunt ontdekken en ontwikkelen. Dankzij de kleine groepsgrootte krijgt iedere cursist de persoonlijke begeleiding die nodig is om optimaal te groeien. Bovendien is er aanbod voor alle leeftijden, van de allerkleinsten tot volwassenen en senioren.

      HET IS AL VOLOP LENTE IN SCHAAPSKOOI “Horstervennehoes” Haaksbergen

      HET IS AL VOLOP LENTE IN SCHAAPSKOOI “Horstervennehoes” Haaksbergen

      Maar…..met Pasen zijn alle schapen bevallen en mag de kooi weer open voor publiek.  21 April op tweede paasdag houden wij ons jaarlijks evenement Lente in de kooi waar jullie van harte welkom zijn tussen 10:00 en 16:00 uur. Wij hopen op heel veel vrolijke kinderstemmetjes die zich mengen met het schattige geblaat van onze lammertjes.

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      “Diepe gronden” van Nicolet Steemers

      Het wandelseizoen gaat weer beginnen! Ter gelegenheid daarvan verschijnt Diepe gronden van Nicolet Steemers op 28 maart in een €10-editie. Diepe gronden is een meeslepende psychologische thriller die laat zien dat er meer manieren zijn om de weg kwijt te raken in de wildernis…

      In gesprek met Babeth over Twents Zilver: Kunst en Cultuur voor 55-plussers

      In gesprek met Babeth over Twents Zilver: Kunst en Cultuur voor 55-plussers

      Kunst en cultuur zijn voor iedereen, ongeacht leeftijd. Dat bewijst Twents Zilver, een project dat 55-plussers de kans biedt om creatief bezig te zijn en elkaar te ontmoeten. Met een breed aanbod van cursussen en kunstcafés maken deelnemers kennis met tekenen, schilderen, dichten, muziek en zelfs smartphonefotografie. We spreken met Babeth Geerdink, projectleider van Twents Zilver.

  • Archief

Door Henk Lassche

Het was zomer 2022 en ik keek uit het raam van mijn atelier aan de Twekkelerweg in Hengelo. Het was druk met auto’s en fietsers. Zo’n 115 jaar geleden was dit een rustige weg en liepen hier regelmatig twee schilders voorbij vanuit Hengelo richting zuidoost, onderweg naar een oude boerderij een paar kilometer verderop. Het waren Piet Mondriaan (Amersfoort 1872- New York 1944) en Albert Hulshoff-Pol( Hengelo 1883- Hilversum 1957) De één werd wereldberoemd, terwijl de ander genoegen nam met een leven als traditioneel landschapschilder. Ik ga me beperken tot Mondriaan, een prachtig voorbeeld hoe een schilder zich kan ontwikkelen. Vele malen was hij gespreksstof en heb ik eindeloos met mijn collega’s over zijn werk gediscussieerd.
Schilderen is het zoeken naar een eigen weg met verf. Je zou het ook een roeping kunnen noemen van een onbenoembare drang, waarbij deze onvoorwaarlijk is verbonden met hard werken en discipline. Een samengaan van scheppingsdrang en experiment. Daarnaast kun je niet zonder basiskennis van het materiaal, de techniek en kunsthistorie.
Zelf bezoek ik graag overzichtstentoonstellingen van oudere of overleden schilders om te zien welke schilderkunstige weg ze hebben bewandeld in hun leven. Wat is er te zien op de schilderijen, hoe is het geschilderd, welke betekenis heeft de verfmaterie en waarom zou de maker het op dat moment en op die wijze hebben geschilderd.
Terug naar de twee jonge mannen op de Twekkelerweg; zij waren op weg naar een eeuwenoude boerderij, welke eigendom was van het fabrikantenechtpaar Hulshoff-Pol, de ouders van Albert. De schilders gebruikten deze stee, gelegen op de plek waar nu de Wingerdstraat de Goudenregenstraat kruist in de wijk Veldwijk zuid in Hengelo, als onderkomen en atelier. Tijdens een bombardement door de geallieerden in 1945 werd de boerderij vernietigd.
Rondom deze plek zochten de twee hun onderwerpen, maar trokken ook verder Twente in. In 1907, 1908 werkten Albert en Piet hier regelmatig voor langere periode.
Over het werk van Piet Mondriaan zijn meters boeken vol geschreven en ook eindeloos veel theoriën op losgelaten. Ik las verschillende, maar ben als schilder toch meer een kijker. Ik moet plaatjes zien, liefst echte schilderijen, waarbij ik de verf en verfbehandeling kan zien, maar met reproducties kom ik ook een eind. Hoe Mondriaan van zijn Hollands impressionisme via een vorm van het luminisme, expressionisme en het kubisme groeide naar de abstracte schilder met primaire kleuren. Het mooie van zijn ontwikkeling als schilder is dat de verschillende periodes vrij logisch in elkaar overlopen.
Piet bracht het grootste deel van zijn jeugd door aan de Zonnebrink 4 in Winterswijk. Vanaf de jaren tachtig woonden hier Elizabeth en Jan Nijhuis. Elizabeth begon destijds op de benedenverdieping en het belendende pand galerie “Het Mondriaanhuis”, wat jarenlang een vooraanstaande galerie was. In 2013 is op deze plek het prachtige museum “Villa Mondriaan” verrezen.
Mondriaan was ongeveer 34 jaar toen hij regelmatig in Twente werkte. In 1892 geslaagd voor zijn examen docent tekenen, waarna hij voor twee jaar naar de Rijksacademie ging om daar aansluitend een jaar avondstudie te doen. Schilderen in het landschap leerde hij van zijn oom Frits Mondriaan ( Den Haag 1853- Rijswijk 1932), een goede landschapsschilder die veel in de natuur werkte. Al bij zijn eerste bezoek aan Twente had Piet een behoorlijk oeuvre van meer dan vijfhonderd schilderijen en tekeningen van stillevens, portretten, dorpsgezichten en landschappen. Landschappen met vlotte toets in bescheiden kleuren van het Hollands impressionisme/ Haagse school. In Hengelo ging hij op deze weg verder en zo ontstonden in zijn Twentse periode zo’n vijftig schilderijen en tekeningen.

 

Mondriaan was een harde werker wat, naar ik vermoed alles te maken had met zijn calvinistische basis. Als ervaringsdeskundige weet ik dat de levenshouding van veel protestanten vrij streng en serieus is. Geen feestbeesten, eenvoud, soberheid en een hoog arbeidsethos. Hun kerken zijn in vergelijking met die van de rooms katholieken sober en ontdaan van alle pracht en praal. Zo’n sobere start stempelt je en die raak je mijns insziens nooit meer kwijt. Ik denk dat we geen Mondriaan hadden gehad wanneer hij in een rooms-katholiek milieu was opgegroeid en zondags in een rijk gedecoreerde kerk had gezeten.
Zoals gezegd werkte hij hard in Twente en maakte soms verschillende versies van een onderwerp. Ook van de watermolen in Oele bestaan twee versies waarvan er één in 2012 is geveild bij het veilinghuis Christy’s. Er gebeurde echter ook iets in zijn Twentse landschappen wat voor iedere schilder een zeer belangrijk moment is. Hij ontdekte de kleur! Er ontstonden in die Twentse periode drie wereldberoemde schilderijen.
Het doek “Ven bij Saasveld”, wat ik zie als een meesterwerk aan het einde van zijn lange aanloopperiode. Daarna “De rode wolk” en”Bos bij Oele”. Van deze drie schilderijen bestaan voorstudies in de vorm van schetsen. De uiteindelijke werken zijn zeer waarschijnlijk in een atelier geschilderd. Het kan zijn in het atelier van de boerderij, maar het kan evengoed in zijn Amsterdamse atelier zijn geweest.
“De rode wolk” is een vlot opgezet schilderij waarbij weinig verf is gebruikt. Boven het landschap in een paar gedurfde streken oranje, de wolk.
Het schilderij “Bos bij Oele”, werd niet zoals vaak gedacht in Oele geschilderd, maar in Hengelo achter de boerderij. We zien veel grove dennen met daartussendoor zonlicht in het zuiden. Op de achtergrond tussen de bomen, verhogingen in het terrein, aangegeven door een golvende, geel geschilderde lijn. Zeer waarschijnlijk zijn dit de grafheuvels die ten zuiden van de boerderij lagen op deze plek, voordat in 1930 het Twentekanaal werd gegraven.

Kortom, schilderijen die een enorme sprong waren in de ontwikkeling van de schilder Mondriaan. Schilderijen, alle drie in het bezit van het Kunstmuseum Den Haag. Het is een aanrader dit museum te bezoeken en deze schilderijen met eigen ogen te gaan zien. Vergeet daarbij vooral niet de andere doeken van Mondriaan te bewonderen. Ik wens u daarbij veel kijkplezier en een heerlijke mijmering naar de ontstaansgeschiedenis.