Wereldberoemd! Er is werk van hen te zien in Los Angels, New York, Seoel, Berlijn. En nu in Delden. Met de titel Rosa Loy & Neo Rauch – Kleine Ewigheit toont Museum No Hero het werk van beide kunstenaars. Het is een Nederlandse primeur dat ze dit samen doen. De expositie omvat 65 schilderijen en twee beelden, een selectie die voor het overgrote deel afkomstig is uit hun eigen verzameling, rechtstreeks uit hun atelier in Leipzig. Zowel Rosa Loy als Neo Rauch zijn opgegroeid in de DDR. De kunst werd in dat land bepaald door de staat en moest een communistisch propagandadoel hebben. Beiden studeerden aan de kunstacademie in Leipzig die heel goed bekend staat en waar ondanks de kunstpolitiek van de DDR toch een zekere vrijheid heerste. Na de val van de muur werd kunst uit Leipzig, de ‘Neue Leipziger Schule’ gewild over de hele wereld en Rosa Loy en Neo Rauch veelgevraagde kunstenaars.
Een eerste blik in de zalen van museum No Hero verraadt al de zeggingskracht. In beeld en kleur vertelt ieder schilderij zijn verhaal, een verhaal dat geschilderd wordt vanuit de visioenen in het hoofd van de kunstenaars. Dat dit figuratieve beelden zijn is logisch zoals Neo Rauch het vertelt tijdens hun presentatie bij Museum No Hero, ‘Je droomt niet in vierkanten of cirkels maar in figuratie’.
Voor Rosa Loy is een schilderij een ‘kleine eeuwigheid’ een moment waarop de wereld even helemaal stilvalt. Dat geldt voor de kunstenaar tijdens het maken en voor de bezoeker bij het kijken. In de stilte kan los van tijd en cultuur eenieder zijn eigen betekenissen destilleren uit de schilderijen. Dit moment van doorademen en contact met de kunst geeft het werk van Rosa Loy en Neo Rauch iets magisch.
De achtergrond van Rosa Loy als tuinbouwkundig ingenieur is goed te herkennen. Haar schilderijen tonen natuurlijke werelden vol bomen en bloemen en, dat is opvallend, met bijna alleen maar vrouwelijke figuren. Zij kijken moedig, vrolijk en zelfbewust de wereld in met een sprookjesachtige uitstraling, harmonieus en scheppend, als metaforen voor de kracht van de vrouw en de vitaliteit van de natuur.
Het werk van Rauch is een universum vol mysteries. Op het eerste gezicht herkenbare scènes geplaatst in een tijdloze constellatie en blijken bij nadere bestudering te worden bevolkt door raadselachtig handelende figuren. Het mooie en het lelijke krijgen allebei plaats in zijn werk. In een razende kluwen van gebeurtenissen ontstaat er misschien wel iets als rust, zelfs berusting. Terwijl je daar natuurlijk nooit zeker van kan zijn bij Neo Rauch. Kijken naar zijn werk is een achtbaan van de geest.
Beide kunstenaars geloven heilig in de autonomie van de kunst, van de schoonheid en de betovering dat je op één of twee vierkante meter doek een nieuw universum kan scheppen en ervaren.
De tentoonstelling is samengesteld door Ralph Keuning en wordt begeleid door een publicatie met een uitgebreid interview dat hij had met Rosa Loy en Neo Rauch.
Gelijktijdig met de tentoonstelling ‘Kleine Ewigkeit’ is er een tentoonstelling ‘No Hero Collectie’, een compacte keuze uit collectie van de No Hero Foundation. Met schilderijen vanaf de jaren 50 tot nu. Deze verzameling vormt sinds 2018 in steeds wisselende tentoonstellingen de kern van Museum No Hero.
Beide tentoonstellingen zijn te zien t/m 31 augustus 2025
(Gerard Kokhuis)