De tentoonstelling Zien & Geloven. Zintuiglijke ervaring in de late middeleeuwen neemt je mee naar het Europa van de late middeleeuwen, een tijd waarin kunst en geloof intens met elkaar verweven waren. Objecten werden niet alleen bekeken en bewonderd; ze werden aangeraakt, geproefd, geroken en gehoord.
Een zintuiglijke reis door de middeleeuwen
In de middeleeuwen beleefden mensen hun geloof met al hun zintuigen. Tijdens religieuze ceremonies kwamen schilderijen, beelden en gebruiksvoorwerpen tot leven: wierookvaten zwaaiden door de lucht, klokken luidden, psalmen klonken en de geur van wierook vulde de ruimte. Voorwerpen zoals kruizen en verluchte manuscripten werden aangeraakt en gekust, terwijl wijn en hosties het geloof letterlijk smaak gaven.
Zien & Geloven brengt deze bijzondere wereld opnieuw tot leven. De tentoonstelling laat je ontdekken hoe kunstwerken, zoals het schilderij De mis van Sint Gregorius of fijn bewerkte getijdenboeken vroeger een directe verbinding met het goddelijke mogelijk maakten. Je ervaart hoe kunst niet alleen iets was om naar te kijken, maar een totaalbeleving bood die mensen diep in het hart raakte.
Kijk, voel, ruik en ervaar
De tentoonstelling biedt een vernieuwende kijk op middeleeuwse kunst door de werken terug te brengen naar hun oorspronkelijke context. Hoe voelde het om een getijdenboek vast te houden? Hoe klonken de gezangen in een kerk? En hoe prikkelden deze ervaringen de emoties van gelovigen? Door de toevoeging van voelobjecten, geuren en geluiden aan de expositie wordt de ervaring ook voor jou tastbaar.
25 januari t/m 4 mei 2025
Elsbeth Cochius
Rijksmuseum Twenthe presenteert dit voorjaar de eerste museale solotentoonstelling van kunstenaar Elsbeth Cochius. Cochius (1951) woont en werkt in Enschede en laat zich inspireren door de vormenrijkdom van de natuur. Haar linosneden en zeefdrukken onthullen een diepgaande fascinatie voor patronen en structuren.
Metersgrote linosneden tonen ritmische patronen van wortelstelsels, boomkruinen en wuivende grassen, terwijl intieme details van korstmossen en insecten surrealistische werelden openbaren. Cochius’ werk, eerder te zien op gerenommeerde grafiektentoonstellingen in binnen- en buitenland, ademt verwondering over de schoonheid van de natuur en laat deze zien op een manier die je niet snel vergeet.
16 februari t/m 18 mei 2025
Water winnen: anders omgaan met drinkwater
De Schatkamers
In de doorlopende presentatie De Schatkamers ontdek je de rijkdom van de collectie van Rijksmuseum Twenthe. Zes thematische ruimtes nemen je mee door de Westerse kunstgeschiedenis, van middeleeuwse altaarstukken tot 17e-eeuws keramiek en meesterwerken van landschapskunst.
Ik, de ander en de aarde
In de nieuwe collectiepresentatie van Rijksmuseum Twenthe staan verschillende maatschappelijke vraagstukken centraal. Je wordt meegenomen op bijzondere reis langs kunstwerken die laat zien hoe wij mensen worden gevormd door de wereld om ons heen. Hoe ontstaan onze ideeën over wie we zijn? Wat maakt ons tot wie we zijn? En hoe gaan we om met de natuur en elkaar?
Voor op de agenda:
Van 24 mei t/m 9 november 2025 eert Rijksmuseum Twenthe herman de vries (1931), een van Nederlands meest vooraanstaande kunstenaars van zijn generatie. In deze grote overzichtstentoonstelling komen alle aspecten van zijn rijke oeuvre naar voren waarin de natuur centraal staat.
Op 29 mei 2025 opent Rijksmuseum Twenthe een unieke tentoonstelling, met een uitgebreid publieksprogramma, die in samenwerking met een groep jongeren op dit moment tot stand komt. Het museum organiseerde hiervoor afgelopen zomer een open call, waarbij jongeren de kans kregen te solliciteren om deel te nemen aan dit participatieproject.